Nézek mint boci az új kapura

2013. május 17. 16:06 - Kergeboci

Az első hónap(ok?) sörei

Ahogy gondoltam, inkább a jól bevált, szeretem söröknél maradt, így szülinapozáskor csak két új főzettel bővült csak a listám. 

Anchor Humming Ale megkapta az idei év első negatív pontját. Nem a sör hibája, valószínűleg saját ízvilágába kiemelkedő, én viszont nem rajongók a körtés íznek, ha sörről van szó. Brewdog Libertine Black Ale viszont ütött. Fekete sör kicsit édesebb IPA jegyekkel. Percek alatt lecsúszik, csak óvatosan vele!

Valamivel később:

Szegény Augustiner Hellt és a csodásnak mesélt John Bull-t sajnálom kicsikét, szegényeket csak megkóstoltam, de esélyük sem volt a nap felhozatala, a Kaltenecker Atlantis és Christmas IPA mellett. Melyeknek viszont semmi esélyük sem volt egy jó IPA mellett, hiszen finom gyümölcsös ízük, kevéske erő és kevéske keserűséggel párosul csak.. Ettől eltekintve minőségi itóka, kezdő, ivós IPA-nak bátrabban ajánlható, mint bármi korábban e területen megemlített.
Schlenkerla pedig füstölt bakjával úgy jól lakatott, mint füstölt búza testvére. Bár amaz zamatosabb füstölt sajt ízzel kényeztetett.

Egy másik napon:

A mai nap győztes vesztese, a Kulmbacher Mönchshof Kellerbier, mely sajnos az új sör és a kötelező füstölt sajtos búza sör mellé, csak szőr mentén lett megkóstolva. Ez a kóstolás pont elég volt ahhoz, hogy kötelező sörnek írjam elő a jövőbe, hiszen ahogy kollégám jellemezte, ez az a szűretlen sör, mely pont azt az ízt adja, melyet lent falun, kukoricát, búzát, árpát, bármi hasonlót darálva érez az ember. És pont olyan sűrű, mint a darálás közben a nyelvedre rakodó port. Igazából e sörbe valót, elfelejtették ledarálni, cserébe gyorsabban csúszik, mint bármi más, melyben alkohol található. Addig nem vagyok hajlandó a listámra írni, amíg nem szánom rá magam egy üvegre!
E csoda mellett volt szerencsém még egyszer megkóstolni Kaltenecker Christmas IPA-ját, mely nem atom IPA de isten finom IPA. Bármikor, bárhol.

Hasonló élmény volt a Liberty Ale, mely nem IPA, de majdnem IPA. Bár ő inkább a körtés vonulatot képviseli, amit én kevésbé szeretek, de hiánypótlónak még jól jöhet, ha látom valahol.

Paulanerből ritkán kostólok, így egy Paulaner Salvadore bak sör befigyelt ma. Finom, félbarna édes bak, aki az ilyent szereti, kedvenc sörére akadhat. Még finomabb barnás sör volt a Silly Scotch, "whiskys" sör. Ez egy hamisíthatatlan félbarnás belga sör. Egyik, az este elhangzott véleményezése: Primator 24+Keserű méz hibrid söre. Kevésbé (meglepő módon) édes, többször kóstolnom kell még söre, a Fóti Hamurapi 21 söre volt. Még nem igazán tudom hol elhelyezni, kicsikét ez is a keserű mézre hajazott, de nem olyan édes, és máshogyan keserű. Erre még keresem a szavakat.

Szerk.: Újra kóstoláson járt nálam egy nagy üveg a Hamurapi 21-ből. Nem lesz az év söre. Belgásan édes és alkoholos, de akkor már inkább veszek mást az említett nemzet rengetek választani való söreiből, mert bizony azok eddig mindegyik kóstolja finomabb volt. Bár ár/mennyiségben ez az üveg versenyképes.

A legjobb kezdés pedig a Hacker-Pschorr Hefe Weisse volt, mely felírta magát a tökéletes búzák (de nem a legjobb búzák) listájára. Kevésbé erőteljes, kevésbé banános, de istenes, tökéletes arc lezúzós búza érzést adja.

Így visszanézve, nem időrendbe előre haladva, hanem pont hogy visszafele növekedik a tetszési index (azaz az elsőnek kóstoltak voltak finomabbak). Kivéve az utolsó, eddig nem jelzett, és tavalyi listán már szereplő bajor füstölt búza sör. Így hajlandó vagyok e nap véleményezésére adni, és nem az alkohol fokoknak betudni!

Új nap:

IPA és búza nap. Finom és puritán IPA a holland De Molen Vuur & Vlam. Enyhén citrusos, a keserűség mellett inkább édeskésebb itóka. Csak kezdésnek ajánlom, erősebb vetély társai után tökéletesen íztelennek hathat. Sajnos így túl gyorsan el is fogy, anélkül hogy igazán meghatná az embert.
Meglepetésemre a Schneider Weisse TAP5 bak búza sör ennél IPA-sabb volt. Ez egy főzelék sűrű szűretlen búzabak, de narancsos-grapefruitos illattal és zamattal, és keserkés utóízzel, gondolom a több kilónyi komló miatt. IPA-s búza melyen nap át nem süt. Tetszik!

Ez se ma volt:

Csapra verve, Tucher Bajuvator dupla-bak sörét kóstolhattam meg. Színre sötét vörös, már-már fekete. Nem olyan erős, mint egy db-től várna az ember, viszont legalább olyan finom. Édes, karakteres, gyorsan csúszó sör. Legyen az búza, belga, ipa, német nap amit tart az ember, ez torok nedvesítőnek mindegyik alkalommal tökéletes kezdés. A tökéletes befejezés pedig a Merlin Cerny, az eddig kóstolt egyik legjobb selymesen kávés nagyon enyhén keserű fekete (barna) söre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bociazujkapura.blog.hu/api/trackback/id/tr515304897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nézek mint boci az új kapura
süti beállítások módosítása