Nézek mint boci az új kapura

2016. január 25. 15:30 - Kergeboci

Nem voltam szomjas

Továbbra sem. Annyira nem, hogy megint a "Tovább" oldaltörést kell használnom.

Tovább
Szólj hozzá!
2015. november 30. 11:48 - Kergeboci

Káosz

Rengetek lyukkal találkoztam a listámon. Tudom, hogy ittam, de nincs rajta. Nem csak azért, mert egy ideje nem volt frissítés, hanem mert elszállt valahol az étterbe az információ.

Keresem a megoldást, egyenlőre egy az Untappd dolgot talán mintha könnyebb lenne kezelni, mint a notepad-ot. Kevesebb körmölés, inkább csak kattintgatásról szól az egész. Ettől függetlenül, mivel óriási munka lenne átvinni oda ezt a listát, tovább frissítek itt is, ha éppen úgy tartja úri kedvem. Most úgy tartja.

Apropó, Untappd linkem: https://untappd.com/user/Zidzsi

A pontozásom itt még alakul, nagyjából a ---/+++ megfeleltetése:

0 pont (---)           szörnyű, soha többet
0 - 1 pont (--)        elég rossz volt, hibás sör
1 - 2 pont (-)       nem jó, dobozos Sárkány szint
2 - 3 pont (+)   teljesen korrekt sör, lehet olyan ami nem az én ízvilágom
3 - 4 pont (++) ezt nevezem, komplex, jól összerakott, tényleg jó sörnek
4 - 5 pont (+++)  zseniális, nagy kedvenc, a kategória egyik legjobbja
5 pont (+++(+))      ATOM (valamiért annyira extrém, annyira csodálatos, hogy az már nem evilági)

 

A felgyülemlett sörlista:

Tovább
Szólj hozzá!
2015. szeptember 21. 13:01 - Kergeboci

Főzdefeszt X.

Egyfajta jubileuma ez a kézműves nedű imádóknak, és bizony a rengetek negatívomhoz képest (ingyen hirdetés: Főzdefeszt logóval ellátott kólás pohár eladó), sörfelhozatal szempontjából nem hogy csalódást nem okozott, de idő emlékezet óta nem volt ilyen jó (legalábbis ennyi (majdnem)premiert tartalmazó) felhozatal. Külön pozítivum volt a kitelepült külföldi kisüzemek. Mutattak pár érdekes dolgot nekünk.

Az előző fesztivál Bohemian Betyars közönség szórakoztatása mellett idén is volt egy kellemes meglepetés, méghozzá a Freak Fusion Cabaret társaság szereplésében (melytől egy kicsit freakebb showt vártam, de végül is így volt jó a sok gyerekre való tekintettel).

Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy több program nem lenne a fesztivál és a sör fogyasztás hátrányára, még akkor sem, ha ez a kerítés és a belépő létét hozná magával (legalább nem hülye pohárral bohóckodnék, hanem karszalaggal). De amíg ilyen sör hozam várható, addig összébb szorítom a számat, és maximum morgok némi sort a pofátlanságok mellé (korsó, wc, csaposok tudatlansága, szigorú adagméretek, stb.)

Az agyon hypolt sörfőzde reklámozásával ugyan sok embert megtévesztettek, de szerencsére a fórumok zengtek arról, mi az amit nem szabad benyelni (szó szerint), így a nagyobb csalódásokat sikerült is megúsznom. Igazán kevés felsülésem volt idén.

Tovább
Szólj hozzá!
2015. szeptember 11. 10:28 - Kergeboci

Gyónás

Avagy kiöntöm a .. felgyülemlett note-okat a telefonomról.

Jó kis betegség, lustaság és szétszórtság gyűjtötte be őket, és már félek, majd egy tucat a feledés homályába migrálódott azóta. De jön a Feszt és Édes Jó Sörhabok Atyja, annyi újdonság lesz most kint, hogy idén én is a 2-3 decis kóstolok sorát fogom díszíteni, mert nem bírnám ki épp májjal ezt a következő három napot.

Tovább
Szólj hozzá!
2015. július 28. 15:44 - Kergeboci

Horvátország

Volt szerencsém leruccanni a kék sós lötty partjára (de még milyen kék)

20150720_091328.jpg

Ha már arra jártam, megkóstoltam a helyi nevezetességeket. 700 kép készült, nem fogom bedobni az összeset, de egy lista simán belefér:

Ozujsko (csapolt): rák és hal mellé elment, nagy emléket nem hagyott. Rossz íze nem volt.

Pan Zlatni pasztörizálatlan: savanykás nem túl jó sör. Kifejezetten rosszul esett.

Tomislav Crno: édes alkoholos barna sör. Egynek elment.

Amstell Premium: jó, ezt nem hagytam ott. Amúgy egy nulla pontos láger. Megittam, nem volt rossz. De semmi nyoma nem maradt.

Karlovacko Crno: finom, fekete színű barna sör. Nem nagy szám, de nem túl édes és még némi karakteres pörkölt íz is megbújik benne. Pozitív csalódás volt.

Karlovacko Primavera: ez elvileg egy szűretlen búzasör, korianderrel. Tény, nagyon szűretlen, sok üveg szinte teljesen átláthatatlan volt. Sok üveget mondtam, mert ez volt a kedvenc. Úgyan búzának nem búza, koriandernek sem túl fűszeres, sőt, inkább kicsit citromos. De ennek végre sör íze volt. Finom, laktató, 40 fokban tökéletes itóka. 4,9%, 11,6°-al. Ez egy olyan irány, amit más nagyüzem is követhetne.

Szót se többet róla, Horvátba nem sörözni megy az ember. A fagyi kommersz, a turista szinte mind magyar, de a tenger eszméletlen, a kikötők, a tengeri étkek szuperek. És ha Plitvice közelébe jár az ember, az a park, kihagyhatatlan élmény (a 700 képből 600 ott készült). Csak ízelítőnek:

20150724_155712.jpg

20150724_134444.jpg

Szólj hozzá!
2015. július 28. 15:21 - Kergeboci

Elmaradás

Kicsit megcsúsztam, de itt a korábbi lista bővítés alapanyaga:

Aprily Craft Beer Stanley APA: szerintem ezt én még IPA-ként ittam, de azóta csak APA hivatkozást találok rá. Mindegy, ez egy újra kóstolás lesz. Mikor ittam, répacukros vörös sör volt. Szerintem félre csapolták.

Osterbrau világos: teljesen korrekt világos, alap sör.

Osterbrau barna: feketés maláta édes sör.

Azt csak megemlítettem, hogy a csapnál vörösként hivatkozott sört, a két fenti összeöntésével tették le elénk, nem kicsi meglepődésünkre.

Rekettye Monolith IPA: Finom, édeskés IPA. Melegben jól csúszik.

Szólj hozzá!
2015. június 17. 10:49 - Kergeboci

Fent a várban - Budavári

Főzdefeszt, Budavári (Jubileumi) és Cseh sörfesztivál. Kettőt már átkortyoltunk, egy pedig a horizonton várakozik.

Kicsit megfáradtan és nehéz szívvel merengek a billentyűzet felett. Ennek több oka is van. Egyrészt, soha nem akartam blogos blog lenni (sikerült!). Se időm, se kedvem, se írói vénám nincs hozzá. A fő cél, saját magam számára egy használható, sallangoktól mentes oldal létrehozása.

Miért nem online jegyzet (amit egyébként használok)? Mert azért egy picit mégis hiányzik a sallang. Kész öröm volt visszaolvasgatni a régi élményeimet a legelső Budavári fesztiválomról, vagy az első évem utáni pár hónapról (mielőtt átjöttem ide, kicsit lényegretőrőbb szerkezetbe): http://logout.hu/blog/kergeboci/index.html

Másod sorban, itt ez a Budavári "sör"fesztivál. A nagyüzemi sörök örömtánca a hülyére vett fogyasztó felett. Minden jó érzésű sörrajongónak ki kell fejtenie, és én is kifejtem: ez nem a sörről szól. Mégis, ezerszer jobban élveztem bizonyos elemeit, mint a Főzdefesztnek. Ez van, mélyen belül még mindig fesztivál patkány vagyok, aki szeret kicsit ugrálni ilyen-olyan zenére.

E blog számára a legkönnyebb falat a Budavári. Sok sörről nem tudok beszámolni. Az egyik megfáradt, naptól meggyötört, agyamat elvesztett formámban Roth Zoli gyömbéres rettenetét sikerült elfogyasztanom. Viszont betaláltam Zip'séket is (nem mintha a Hunyadi caffes strandnál nem ittam volna jót, vagy nem éreztem volna magam fantasztikusan).

RothBeer Gingermeister: végül is a sör nem hazudik. Ez egy gyömbér kivonat. A probléma, hogy nem sört iszol, hanem gyömbér üdítőt.

Zip's + Hatodik Íz Pineapple Noir Black Saison: nagyon érdekes sör volt. Illatra a meggyes likőrre hajazz, de nekem ízben sem jött elő konkrétan az ananász, de az biztos, hogy egy jó adag gyümölcs kompot járta táncát a kakaós-csokis keverékkel. Nagyon extrém, nagyon tetszik.

És ennyi. Minden más sör, már az ismert márkák voltak. Sok esetben az egyszerűbb, máskor nem iszok úgysem söröket fogyasztottam, néhol megspékelve az ütősebb, ismert darabokkal. Így hát ment le Mister sör, Kapucinus sörökkel, Bunny Hopp, Kolibri, szűretlen Pilsner Urquell, Francin, Staropramen, Charlie Firpo, Fiesta Summer Ale is.

A lényeg a helyszínen és a hangulaton volt. Bár nem volt olyan kellemes, parkos környezetben mint a Főzde, de még mindig állítom, eszméletlen hangulata van a várnak, és főleg a Savoya terasznak. De bent is hosszú percekig el tudok mélázni a Mátyás kúton.

Sajnos a programok már nem a régiek. A fenti, régi élménybeszámolómban minden napra jutott egy új stand up fellépő, idén (és tavaly) már csak egyre. Ráadásul az is ijesztően korán az ijesztően lapos közönségnek. Hadházi László a végére így is szépen belendült, bár a vége és az elköszönés már elégé hanyag és sietős volt. De meg tudom érteni.

A koncertek viszont a Vasárnap egy nem beszélünk arról a trágyáról fellépőjét leszámítva nem volt rossz. Bár tudom, ízlések is pofonok, az Alban és az Ufo elbújhat valahova távol tőlem. A Bohemian Betyarsra is sokan őrjöngtek, és bár tényleg jól összerakott, érdekes és táncolható zenét játszanak, nekem már az 5. számnál unalmas volt.

És ha már unalmas, nem szeretném nevén nevezni azt a jazz zenekart, mert végül is 3 napig nyomták, napi 2 óra színpad, és 1-2 órán át a fesztivál random területén (körbe járva), így kijár nekik a tisztelet, de én még nem hallottam ennél egyhangúbb, minden szám ugyanaz mint az előző előadást (arról nem is beszélve, hogy mindig jöttek utánunk).

Magna-ék nem az én zenei stílusom, ki is hagytam őket. De Beatrice hozta a megszokott lelkes hangulatot. Meglepő módon a Neoton Familián sem kaptam röhögő görcsöt, sőt. Annyira élveztem (gondolom a jó pár korsó sör hatására), hogy be kellett mennem az elejére, ahol volt szerencsém egy csoport lelkes japánnal (!!!) együtt buliznom a zenére. Mint mondták, állítólag otthon is hasonló zenéket hallgatnak, nem is tudta, hogy mi magyarok is szeretjük ezt a stílust. Ki kellett ábrándítanom, hogy ez a zene most 40 éves, nem éppen az aktuális koncert zenékre időkre jellemző.

De rettentő mód élveztem a Groovehouset (és az ő lelkesedésüket), de még a Kozmix is jó kis ugrálósra sikeredett.

Szó se róla, a barátok, az ismerkedő standosok és főzdék, az őrültebbnél őrültebb emberek adták meg idén is azt a hangulatot, amiért jövőre is el fogok jönni, nem érdekelve a sörkedvelő blogok és facebook csoportok heves lehülyézésével.

Szólj hozzá!
Nézek mint boci az új kapura